Folyadék farmakodinámiaA Londoni St George kórházban végzett…

Folyadék farmakodinámia

A Londoni St George kórházban végzett vizsgálat szerint egy folyadék 250ml-es bolus maximális hatását a beadást követő 1. percben fejti ki és hatása 10 perc múlva elmúlik.

A 26 beteget számoló vizsgálatban 250ml Ringer laktátot adtak kevesebb, mint 5 perc alatt. A betegek perctérfogatát Lidco-val vizsgálták (Li kalibárció, pulzus kontúr analízis) a beadás előtt és utána a 0., 1., 2., 4., 6., 8. és 10. percben.  A vizsgálatban posztoperatív betegek vettek részt (közel fele szívsebészeti), 15 kapott keringéstámogatást, de a noradrenalin közepes dózisa 0.1 alatt volt, tehát nem masszívan instabil betegekről volt szó.

A betegek 50%-a  volt folyadék reszponzív a perctérfogat tekintetében és a válasz az infúzió vége után 1 perccel volt legmagasabb.

A vérnyomásra perctérfogat választól függetlenül hasonlóan hatottak, sőt a vérnyomás emelkedés magasabb volt a perctérfogat tekintetében nem válaszolóknál (+12 vs +9 nem szign.).
CVP átlag 3-al nőtt, Szívfrekvencia 1-2-vel csökkent.
A legtöbb dolog tekintetében a maximális válasz az első percekben következett be, de mindenképpen 5 percen belül. A perctérfogat tekintetében nem válaszolóknál a hatás általában később az 5 perchez közel következett be.
A 10. perc után a folyadék bolus hatásai a fentiek tekintetében jelentősen csökkentek, kb. a harmadára.

Tanulságok:

 • Hiába nem reagálnak a  vitális paraméterek (vérnyomás, CVP) folyadék bolusra a perctérfogat még nőhet
 • A maximális hatás az első 5 percben érzékelhető és gyorsan kell beadni- Reszuszcitált, posztoperatív betegeknél a folyadék bolus hatásai kicsik és rövid ideig tartanak. Számomra ez azt jelenti, hogy ha a beteg „jól van”, nem kell „optimalizálni” magasabb perctérfogatra, mert csak sok folyadékot fog kapni, de hosszan tartó perctérfogat növekedés nem lesz.
 • Érdekelne hasonló vizsgálat instabilabb betegeknél is
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26683506

  Continue Reading

  The post Folyadék farmakodinámiaA Londoni St George kórházban végzett… appeared first on FOAM EM RSS.

  Source: http://www.foamem.com/

  Leave a Reply